Teckeltje.nl

Voor Teckelinfo, Teckelpups én dekreuen

korthaar pup roodDe beslissing om een hond te nemen moet een weloverwogen keuze zijn. Het mag niet in een opwelling of haastig gebeuren!
Neem rustig de tijd om alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten en doe dat met alle leden van het gezin. Bespreek vooraf de afspraken die nodig zijn om (samen) voor de hond te zorgen. 

Een hond heeft veel tijd, liefde en aandacht nodig gedurende zijn leven. Een hond is geen accessoire, maar een gezinslid, die gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar oud wordt. Denk dus goed na over de vraag waarom u een hond zou willen en lees de onderstaande tekst eens op uw gemak.

Voorbereiding

Als u overweegt een pup te kopen is het raadzaam om u van tevoren grondig te laten informeren omtrent het karakter, de eigenschappen, de eisen en de opofferingen die het houden van een Teckel met zich meebrengen, zowel in financieel opzicht als aan inzet en vrije tijd. Naast de algemene informatie over de rassen, is het ook mogelijk om op bijeenkomsten die worden georganiseerd door de Teckel Club Nederland kennis te maken met de "Teckel " en in contact te komen met eigenaren.
Voor sommige mensen is het beter om géén hond te nemen. Nú die beslissing nemen is altijd beter dan later de hond terug te brengen naar de fokker of naar een asiel.

Voor- en nadelen 

Aan het houden van een hond zitten veel voordelen maar ook veel nadelen. Zo’n lief puppy die u met de blauwe kijkers vanuit het nest aanstaart is natuurlijk aandoenlijk maar bedenk ook dat de pup en jongehonden fase veel tijd en investering vraagt. Daarnaast bent u nooit klaar met opvoeden en ook trainingen zal de hond nodig blijven hebben.
Bedenk ook dat u in weer en wind met de hond over straat zult moeten, ook als u geen zin heeft. Kijk ook in en rondom uw huis, hoe vindt u het als de hond binnenkomt en zijn modderpoten aan uw bank afveegt, zich uitschudt en uw kast met modder besmeurt? In de tuin de bollen uit de grond trekt, een gat in het gazon maakt en de boom ontdoet van zijn takken?

Vergeet daarbij niet dat een Teckel minimaal 2 keer per jaar zijn haren wil verwisselen, sommige zelfs vaker. Deze haren vormen mooie wolkjes maar die komt u wel overal tegen en vooral op uw kleren.
graven
Denk ook aan uw vakanties! Neemt u de hond mee of gaat deze in een dierenpension, of in het gunstigste geval bij een familielid of een bekende. Met een vakantie in een warm en zonnig land doet u de hond geen plezier, en zijn voor een Teckel vaak te warm. De hond wil liever lange wandelingen en trektochten in een koelere omgeving en in de nabijheid van een vertrouwd persoon. Een camping of bungalowpark heeft meestal geen bezwaar als u 1 hond meeneemt, maar wanneer u gewend bent om naar een hotel te gaan, zult u er één moeten zoeken dat honden toestaat. En als de hond niet meekan, dan begint er een zoektocht naar een goed dierenpension, u wilt u hond toch niet zomaar bij de eerste de beste achterlaten?  Daarbij komen dan ook nog de verblijfskosten, gezondheidsverklaringen, hondenpaspoort, speciale inentingen tegen rabiës en kennelhoest enz., enz.

Vergeet ook het uitlaten niet. Op veel locaties bent u verplicht de ontlasting van uw hond op te ruimen, dat betekent altijd een plastic boterhamzakje op zak om de ontlasting op te ruimen. Ook is er op veel plaatsen een losloop verbod, dit betekent dat u de hond alleen op uitlaatplaatsen en losloopgebieden vrij kan laten lopen, veel van die losloopgebieden zijn vaak niet vlak naast de deur, dus dat betekent dat u er met de auto naartoe moet.

Na zo'n heerlijke wandeling gaat uw hond vies en modderig weer de auto in, want een echte Teckel is af en toe gek op alles wat "vies" is ! Veel hondenliefhebbers hebben daarom een stationcar, want een echte liefhebber rijdt graag wat kilometers om naar een geschikte uitlaatplaats te gaan en neemt de modderpoten op de koop toe!

U wilt een Teckel, maar wil een Teckel u?

Werkt u beide? Fulltime? Dan is het aanschaffen van een hond (iedere hond!) zeker af te raden. Werkt u part-time? Dan zou het kunnen maar bedenk dat het een tijd duurt voordat de hond eraan gewend is om een tijdje alleen te blijven. Ga niet af op buren die de pup tussen de middag wel even willen uitlaten, het is UW hond en UW verantwoordelijkheid!

Schaf ook geen hond aan omdat de kinderen het zo "leuk" vinden, het is geen speelgoed. Het si goed te bedenken dat een klein kind de verantwoordelijkheid die een hond met zich mee brengt niet kan dragen. Als u een hond voor uw kinderen zou willen kopen zal u er zelf dus volledig achter moeten staan. Denk eens aan de opvoeding van de pup. Het uitlaten als de kinderen naar school zijn. Heeft u nog hele kleine kinderen dan krijgt u met de komst van een pup een driedubbele opvoedingstaak. U moet u kleine kinderen opvoeden, de pup opvoeden en de hele kleine kinderen nog eens een aantal regeltjes leren wat ze wel en niet met de pup mogen doen.

U wandelt graag en wilt een wandelmaatje, vergeet dan ook niet dat een hond meer is dan alleen maar een wandelmaatje. Het houdt niet op bij dat ene uurtje per dag.

U wilt een waakhond, vergeet dan niet dat een waakhond ook een hond is die liefde, beweging en aandacht nodig heeft en niet heel de dag in een kennel kan liggen.

Koop zeker geen pup als u denkt hem wel buiten in een kennel groot te kunnen brengen. Een Teckel is een hond die graag in uw gezelschap zal verkeren. Het verblijf voor een korte periode in een kennel kan geen kwaad, maar een permanent verblijf in een kennel zal uw hond frustreren en hem doodongelukkig maken.
Een hond hebben betekend ook dat er altijd iemand moet zijn om hem eten te geven, om hem uit te laten op gezette tijden, mee te trainen, een hond heeft net als een klein kind opvoeding en regelmaat nodig. Dat houdt hem geestelijk en fysiek gezond.

Een Teckel wordt net als andere honden NIET sociaal, lief en gehoorzaam geboren, de fokker én moederhond hebben het eerste aandeel hierin. Daarna is het aan u om de hond op te voeden en te trainen. U start met de puppycursus en gaat daarna verder met de vervolgcursussen, bedenk dat u dit ook moet doen als het regent, vriest of warm is. Met een hond bent u eigenlijk nooit klaar met opvoeden en trainen. Trainingen volgen kunt u met veel plezier zijn hele leven volhouden, een Teckel is een leergierige en veelzijdige hond maar beslist niet de makkelijkste.

Als uw hond ouderdomsverschijnselen gaat vertonen wil hij ook graag dat u er voor hem bent.  Met het ouder worden komen er ook vaak kwaaltjes en doorlopende dierenartsbezoeken, heeft u dat dan ook voor uw maatje over ?

Mocht u hierna nog steeds interesse hebben om een Teckelpup aan te schaffen dan kunt u met een gerust hart speuren naar een Teckelpupje op deze website!

Contact met de fokker

De aanschaf/verkoop van een pup is voor een heel groot deel een kwestie van vertrouwen. Als de fokker twijfels heeft bij een aspirant koper mag en kan hij weigeren de pup te verkopen. Uiteraard geldt dit ook voor de aspirant koper, deze moet goed voor zichzelf bepalen of de fokker en het nest hem/haar bevalt. Vergeet niet dat u een hond aanschaft voor ongeveer 10 à 15 jaar.

Fokkers die verantwoord willen fokken houden zich aan de regels en zullen hun uiterste best doen om u een gezonde en goed gesocialiseerde pup te verkopen. En u van alle nodige informatie te voorzien.

En bedenkt u zich ook....

Dat wanneer de  pup in huis komt u voldoende tijd vrij moet maken de eerstkomende weken voor de verzorging en opvoeding van uw pup (net zo iets al zwangerschapsverlof).
Dat de pup niet gelijk luistert naar u en binnen wel eens zijn behoefte kan doen.
Dat uw pup wel eens iets kapot kan maken in huis.
Dat uw pup niet lang alleen thuis kan blijven en dit geleerd moet worden door het langzaam op te bouwen.
Dat het ten zeerste is aan te raden is om een cursus te volgen met uw pup.
Dat er veel tijd in de opvoeding van een hond gaat zitten.
Dat uw pup geënt en ontwormd dient te worden en dit bij volwassen honden (half) jaarlijks terug komt.
Dat u uw hond mogelijk een antivlooienmiddel nodig heeft.
Dat u spulletjes aan moet schaffen, zoals, bench, mand, riem, kammen, borstels speeltjes etc.
Dat u voer moet kopen.
Dat u wellicht hondenbelasting aan de gemeente verschuldigd bent.
Dat u een W.A. verzekering dient te hebben.
Dat als u op vakantie gaat en de hond niet mee kan nemen een logeeradres of pension moet regelen en de bijkomende kosten hiervan.
Dat uw hond wel eens ziek kan worden en dierenartskosten vaak niet goedkoop zijn.
Dat ook uw volwassen hond niet heel de dag alleen thuis kan blijven.
Dat u iedere dag een aantal keer met u hond naar buiten moet om hem uit te laten, ook als slecht en koud weer is.
Dat u hond dagelijks een borstelbeurt nodig heeft.
Dat uw hond wel naar de trimsalon moet (rasafhankelijk).
Dat sommige hondenrassen verharen en u dus veel losse haren in huis aantreft.
Dat u huis wat eerder vuil wordt.
Dat er speeltjes op de grond slingeren.
Dat er iemand mogelijk allergisch voor honden kan zijn binnen het gezin.

 


Een reu of een teef?