Teckeltje.nl

Voor Teckelinfo, Teckelpups én dekreuen

dachs 3maal
Nieuwsgierig, levendig, charmant en dapper. De Teckel wordt ook eigenwijs genoemd. Misschien is 'veel eigen initiatief' een betere bewoording. Deze komische clown houdt van spelen en heeft een geweldig gevoel voor humor. Het een grote hond in een kleine verpakking en is trouw, zelfs erg gehecht aan zijn familie. Ook is de gemiddelde Teckel ervan overtuigd dat hij/zij het recht heeft verworven onder de dekens te mogen slapen. 

Teckels trekken toegewijde volgelingen (oowel baasjes genoemd) die nooit een ander ras zullen overwegen. Teckels worden vaak 'gehouden' in paren. Dat vinden ze zelf veelal meer dan prima, omdat ze soortgenoten lijken te herkennen en zelfs het samenzijn met andere "worsthondjes" prefereren.    
Ze kunnen meestal goed met andere huisdieren overweg, hoewel ze wel jaloers kunnen zijn wanneer ze aandacht willen en ook kunnen ze wat bezitterig op hun speelgoed reageren. Dit en ander ongewenst gedrag dient wel resoluut geremd worden, zodat het niet tot slechte gewoontes lijdt.

De Teckel is een geweldige huishond, maar verdient wel zijn dagelijkse wandelingen. Vanzelfsprekend ook genoeg gezelschap. Eenzaamheid kan leiden tot overmatig blaffen en ander probleemgedrag. 
blije teckels

Teckels zijn zeer aanhankelijk en trouw naar de baas en sommigen stellen het niet altijd op prijs dat wildvreemden ze zo maar gelijk kunnen aaien, ze kijken de zogenaamde kat eerst uit de boom. De Teckel is ook een uitzondering op veel andere rassen met het bewust maken van oogcontact. Door het slimme karakter en het maken van oogcontact is het makkelijk snel een hechte band met de Teckel te krijgen. Dit is natuurlijk ook gunstig voor het beoefenen gehoorzaamheidcursussen en andere hondensporten. Met de Teckel zijn tal van sporten te beoefenen, ze werken graag voor hun baas. Toch is het van belang om consequent te zijn, het zijn kleine clowntjes, hebben een groot gevoel voor humor en proberen hun wil door te drijven. Teckels zijn altijd nadrukkelijk aanwezig. 
 
Ook typerend bij veel Teckels is het blaffen als mensen naderen of binnenkomen. Teckels kunnen zich als heuse alerte waakhonden opstellen. Hun huis en tuin is hun terrein, maar vaak ook de routes die ze wandelen wordt als van hen gezien. Maar ook dit gedrag kan geremd en gestuurd worden. Vooraf moeten baasjes bepalen of ze dit al dan niet wenselijk vinden. 
Het is belangrijk uw Teckel te leren om respect te hebben voor wat het baasje wil. Een hond die respecteert je zal doen wat je zegt en zal stoppen met wat hij doet wanneer je hem "nee" zegt. 

Van oorsprong werd de Teckel gefokt voor het jagen onder de grond op vossen en dassen. Veel Teckels willen de benen nog wel eens nemen als ze niet aangelijnd lopen (bijvoorbeeld in het bos) en komen lange tijd later pas terug. Niet altijd is dit het geval, maar u moet er rekening mee houden. Ook tegenwoordig wordt er nog met de Teckel gejaagd of ingezet voor nazoekingen op aangeschoten of aangereden wild. 

De Teckel is een uitstekende gezelschaphond en zal zich binnenshuis anders gedragen dan buitenshuis. Het zijn ontzettende kroelkonten die graag aandacht hebben en altijd in zijn voor een spelletje met de baas. Op schoot zitten doen ze dan ook graag. En menige Teckel die zichzelf onderdekt met een dekentje. 
En door het handzame formaat makkelijk overal mee naar toe te nemen, in de auto, op de fiets en niet te vergeten naast de fiets. 

Teckels kunnen een zeer hoge leeftijd bereiken. Bekend is wel dat de rug een zwak punt is. Gezegd wordt dat dit het lange lichaam komt, maar helemaal juist is dit niet, in verhouding tot een "normale" hond heeft een Teckel een lange rug, maar door de korte pootjes lijkt deze natuurlijk langer. Maar voorzichtigheid is gewenst, geen trappen lopen en niet op en af de bank e.d. laten springen. Vanzelfsprekend is overgewicht ook niet goed. 
Met andere huisdieren kan de Teckel ook goed overweg. Is er al een grotere hond in huis, vaak zal de Teckel dan de baas zijn. Met poezen, cavia's, konijnen e.d. worden geaccepteerd zo lang de Teckel van jongs af aan er mee opgevoed wordt.
 
In het algemeen over de karakters van de verschillende (haar)variëteiten;
icoon snuffel Miniatuur (Dwerg en Kaninchen) Teckels zijn actiever dan de grotere standaard teckels.
icoon snuffel Ruwharige teckels zijn over het algemaan de meest energieke, meest ondeugende en de meest volhardende soort (waarschijnlijk als gevolg van hun Terriër erfgoed). 
icoon snuffel Langharige Teckels hebben de neiging om de rustigste en liefste van aard (waarschijnlijk als gevolg van hun spaniel erfgoed) te zijn.
icoon snuffel Kortharige Teckels zijn het meest geneigd om zich meer dan gemiddeld te hechten aan één persoon en zijn vaak meer afstandelijk tegenover vreemden.
.................... Maar vergeet niet, dit zijn slechts algemeenheden ! 
 
Als je een hond zoekt die ...
icoon snuffelVoorkomt in een verscheidenheid aan maten, jassen en kleuren
icoon snuffel
Komisch en onderhoudend is
icoon snuffelLoyaal is aan zijn familie
icoon snuffelOok genoegen neemt met iets minder lichaamsbeweging
icoon snuffel
Een scherpe waakhond kan zijn
icoon snuffelGoed is met andere huisdieren, vooral andere Teckels!
icoon snuffelMeestal een hoge leeftrijd bereikt
.................... kan een Teckel uitermate geschikt zijn voor u 
 
Als je niet wilt om te gaan met ... 
icoon snuffelKoppigheid
icoon snuffelSnauwerigheid naar vreemde honden, vooral grotere honden
icoon snuffelJagen en jachtinstinct (eekhoorns, egels, vossen, konijnen, etc.)
icoon snuffel
Een potentieel overmatige blaffer 
icoon snuffel
Een potentiële graafexpert
icoon snuffel
Overmatige achterdocht tegenover vreemden wanneer niet goed gesocialiseerd of gemaakt zich zo te gedragen 
.................... dan is een Teckel misschien niet geschikt voor u

Maar de kans op de potientiele problemen is wel nog wat te minimaliseren door kiezen van de juiste fokker en de JUISTE pup. Of natuurlijk door het kiezen voor een volwassen hond.

Denk niet met een Teckel een "schoothondje" in huis te halen, een Teckel is grote hond in een klein lichaam, gespierd, vol uithoudingsvermogen, zelfstandig en een opvallend karakter. 


 

teckel korthaar

De kortharige Teckel

pootje standaard borstomvang vanaf 35 cm
dwerg borstomvang 30-35 cm
kaninchen borstomvang tot 30 cm

De kortharige Teckel, de zogenaamde boswach-tershond of "keizerteckel" is de oervader van de teckels.
De kortharige Teckel is heel aanhankelijk en lief naar de leden van het eigen gezin. Tegenover vreemden kunnen ze nogal eens gereserveerd zijn.
De kortharige Teckel heeft een dikke korte en glanzende beharing, verhaard, maar heeft weinig onderhoud aan de vacht nodig.
Klik hier voor meer over de kortharige Teckel, meer informatie en foto's over de kleuren.

teckel langhaar

De langharige Teckel

standaard borstomvang vanaf 35 cm
dwerg borstomvang 30-35 cm
kaninchen borstomvang tot 30 cm

De langharige Teckel is ontstaan door het fokken van kortharige Teckels met Spaniëls en Ierse Setters.
De langharige Teckel heeft een heel zachtaardig karakter. Tegenover vreemden zijn ze vriendelijk en ook kinderen worden heel goed geaccepteerd.
Beharing: lang, zacht en glanzend, kort op het hoofd en aan de voorkant van de benen en een volle staart.
De vacht moet regelmatig geborsteld worden.
Klik hier voor meer over de langharige Teckel, meer informatie en foto's over de kleuren.

teckel ruwhaar

De ruwharige Teckel

standaard borstomvang vanaf 35 cm
dwerg borstomvang 30-35 cm
kaninchen borstomvang tot 30 cm

De ruwharige Teckel is ontstaan door het fokken van kortharige Teckels met verschillende soorten Terriërs, et name de Dandie Dinmont terriër.
De ruwharige Teckel is de populairste onder de Teckels. Ook wordt deze nog vaak voor de jacht gebruikt. De ruwharige Teckel is heel aanhankelijk en lief naar de leden van het eigen gezin.
Beharing: draadachtig, hard en glad aanliggend met wollige ondervacht. Een duidelijke baard en wenkbrauwen. De oren kort behaard
De vacht vergt het meeste onderhoud van de 3 haarvariëteiten, een dagelijkse borstelbeurt en twee keer per jaar een plukbeurt.
Klik hier voor meer over de ruwharige Teckel, meer informatie en foto's over de kleuren.

bent korthaar
Algemene uiterlijke kenmerken:
 

De Teckel heeft korte krachtig gespierde benen, waardoor het lijf lang lijkt. De voorbenen staan stevig en matig schuin gesteld. De achterhand moet sterk gespierd, lang en breed zijn.
De schouderhoogte behoort de helft van de lichaamslengte te bedragen en de borstomvang het dubbele van de schouderhoogte. De afstand tot de grond moet ongeveer 1/3 tot 1/4 t.o.v. de schofthoogte bedragen.  
Een diepe borst met een vooruitstekend borstbeen en een vrij lange hals, zonder keelhuid met een goed gespierde nek die overgaat een een stabiele rug.
Een lang gestrekt hoofd met heldere ovaalvormige donkere ogen en een sterk en scharend gebit. Rijkelijk doch niet te lange oren dicht tegen de wang aanliggend die mooi afgerond zijn.
In dezelfde lijn als de ruggengraat aangezette staart die licht gebogen gedragen wordt en die de grond niet mag raken.Zie ook de pagina anatomie voor meer beschrijvingen van de Teckel!

Wees gewaarschuwd.... 
Haal één Teckel in huis en de kans is aanzienlijk
dat ook bij u het "Teckelvirus" toeslaat... 
Meer Teckels zullen volgen...


teckelrennen knip