Teckeltje.nl

Voor Teckelinfo, Teckelpups én dekreuen

Uw pup ophalen

 

Als u de pup gaat ophalen bij de fokker:

Neem 2 oude handdoeken mee voor de terugreis. Uw pup kan nog niet gewend zijn  aan autorijden en kan misselijk worden, zo voorkomt u vieze (autobe-) kleding. Uw puppybandje kunt u natuurlijk ook al meenemen, handig als het een lange rit is en u onderweg moet stoppen.

Uw pup moet er levendig en gezond uitzien, schone oren te hebben en vrij te zijn van ongedierte. Tevens dient uw pup ontwormd ingeënt en gechipt te zijn.

Duurt de reis lang, zorg dan voor water, zodat u pup eventueel onderweg wat kan drinken en neem een stoppauze tijdens de reis om de pup even buiten te laten (deze kan misschien zijn behoefte doen).

Tip! Een goed advies is om op dezelfde dag als u de pup gaat halen, de pup te laten keuren door uw dierenarts op eventuele ziekten en/of verborgen gebreken. U voorkomt teleurstellingen achteraf.

Waarschijnlijk heeft de fokker de pup al een keer ontwormd en zal hij u vertellen wanneer uw dat weer moet doen. Zorg er dan ook voor dat u een wormenkuur in huis heeft, indien u die niet van uw fokker heeft meegekregen. Houd ook rekening dat u de benodigde entingen niet vergeet te laten geven.
Gaat u met uw pup op vakantie naar het buitenland, verwittig u dierenarts hiervan, hoogstwaarschijnlijk is er een enting voor rabiës (hondsdolheid) en benodigde papieren/gezondheidscertificaten voor nodig.

Tip! Blijf na een enting van uw pup een tiental minuten wachten in de wachtkamer van de dierenarts, zodat u uw pup even in de gaten kan houden hoe dat uw pup op de enting reageert. Zelden komt een shock na een enting voor (braakneigingen en pup wordt zeer rustig en lijkt te gaan slapen). Mocht u dit waarnemen binnen een aantal minuten na de enting, verwittig direct uw dierenarts!

Tip! Moet u de pup medicatie of een ontwormmiddel in tabletvorm toedienen? Tabletjes zijn gemakkelijk tussen 2 lepels fijn te malen en door het eten te vermengen. Ook kunt u een tabletje in stukje blikvoer doen en enkele uren laten weken in de koelkast.

Tip! Er zijn tegenwoordig dierenverzekeringen, die de kosten van ziekten en ongevallen dekken. Informeer bij uw dierenarts. En u heeft natuurlijk uw eigen aansprakelijkheidsverzekering.
 

Thuis:

Laat de pup rustig thuis wennen en laat de pup de eerste dag een beetje in zijn/haar "waarde". Immers voor de pup is alles ineens anders en nieuw.

Plaats de bench op rustig, tochtvrij plekje in huis.

Zorg dat in huis alle planten buiten bereik van de pup staan. Sommige planten kunnen namelijk erg giftig en dus dodelijk zijn voor de pup.

Let ook op (stroom-) kabels waar de pup aan kan gaan bijten, dit is vanzelfsprekend zeer gevaarlijk. Indien dit niet mogelijk is, laat dan de pup niet alleen in een ruimte waar hij of zij aan de kabels kan zitten, doe de pup eventueel even in de bench.

Tip! Om nachtelijk janken te voorkomen kunt u 's nachts de bench naast u bed zetten, later kunt u de bench op de plaats laten staan waar hij normaal staat, immers de bench is dan zijn of haar vertrouwde plek.
 

Voeding:

Vraag de fokker om een voedingsadvies. Bijna alle fokkers geven voer mee voor de eerste dagen. Houd dit voedingsschema aan en wilt u op een ander puppyvoer over stappen, begin dan met de oude en de nieuwe soort geleidelijk aan met elkaar te vermengen. Dit voorkomt eventuele darmklachten. Voor pups is er speciaal puppyvoeding, deze moet goed verteerbaar zijn, zodat zijn lichaam alle voedingsstoffen kan opnemen. De pup heeft voer nodig met de juiste hoeveelheden aan eiwit, vet, mineralen en vitaminen. In verhouding tot een volwassen Teckel heeft een pup meer dan twee en half keer de hoeveelheid calorieën (energie) nodig. Bovendien moet puppyvoeding uitgebalanceerd zijn en speciaal verrijkt zodat de pup de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt. Beter is natuurlijk KVV (diepvries compleet vlees) of BARF voor een evenwichtige groei van de pup.
Voer de pup in het begin drie tot viermaal daags. Als de pup een maand of 6 oud is kunt u langzaam overgaan op tweemaal daags voeren en geef puppyvoer tot de pup ongeveer 3/4 jaar oud is, daarna kunt u langzaam overstappen op voer voor volwassen Teckels.

Zorg er overigens ook voor dat er altijd vers water aanwezig is voor de pup. Geen ijskoud kraanwater, maar het liefst op kamertemperatuur (geen lauw water uit een boiler, maar bij voorkeur in de magnetron de "kou" eraf halen). Te koud water kan darmkrampen veroorzaken.

Andere gezinsleden:

Als u kleine kinderen heeft is het verstandig om van te voren uit te leggen dat een pup in het begin veel rust nodig heeft. Ook moet u kinderen leren dat een pup een levend wezen is en dat ze dus niet aan zijn oren, poten of staart moet trekken en hem niet optillen aan zijn nekvel. Laat kinderen nooit alleen met een hond, ook niet met een pup. Pups zijn speels en hebben scherpe nagels en tandjes.

Heeft u al een of meer andere honden? Laat ze rustig aan elkaar wennen en dring ze niet aan elkaar op. Geef de hond(-en) die u al heeft wat extra aandacht. En vergeet niet dat honden roedeldieren zijn en een rangorde hebben. Uw eerste hond komt op de eerste plaats met voederen, aanhalen als u thuis komt e.d.

Houdt de oudere hond en de pup in de gaten en laat ze in het begin niet alleen samen zonder toezicht. Is er jaloezie of boosheid tegen de pup? Vaak is dit binnen een paar dagen over.

Uw pup zindelijk maken:

Zet de pup ieder uur buiten en beloon de pup uitgebreid als hij of zij wat gedaan heeft.
Ook na iedere maaltijd, na het eten en tijdens het spelen even de pup buiten zetten of mee nemen voor zijn of haar behoefte te laten doen.

Als de pup iets binnen heeft gedaan, straf de pup dan niet!!

Als u ziet dat de pup wat wil gaan doen of betrapt, zet de pup dan gelijk buiten. En nogmaals als de pup het buiten doet uitgebreid belonen.


Gezondheidsonderzoek door de dierenarts:

Uw pup is bij de eerste pupenting al helemaal nagekeken door de dierenarts. Als alles er allemaal goed uitziet en u heeft de pup opgehaald bij de fokker dan is het toch verstandig hem door de dierenarts te laten onderzoeken, meestal kan dit gelijk samenvallen met de 2e enting op 9 weken. Bij dit onderzoek worden onder andere de oren onderzocht op oormijt. Het gebit wordt nagekeken. Er wordt naar het hartje en longen geluisterd. Kortom u pup wordt goed nagekeken. Ook eventuele aangeboren gebreken kunnen tijdens het algemeen lichamelijk onderzoek aan het licht komen.


Uitlaten aan de riem:

Een riem is nieuw voor de pup en verwacht ook niet dat de pup gelijk goed meeloopt met u, dit heeft zijn tijd nodig. Gebruik een riem van normale lengte, liever geen uitrollijn. Uitrollijnen zijn niet betrouwbaar, uit ervaring is gebleken dat deze vaak stuk gaan, waardoor de hond/pup ineens los loopt. Leer ze liever aan een normale lijn op de juiste manier naast u lopen.

Maak met uw pup niet te lange wandelingen, bouw dit langzaam op met per leeftijdsmaand 5 minuten.

Tip! Volg een puppycursus, goede adressen van kynologen clubs met gediplomeerde trainers (-ters)  bij u in de buurt zijn te vinden op de site van de Raad van Beheer, www.kennelclub.nl. Uw pup leert de juiste "regels" en komt in contact met ander honden. En ook u komt in contact met andere pupeigenaars, om eventueel ervaringen uit te wisselen.

Socialisatie (inprentingperiode):


De Teckelpup moet al op jonge leeftijd sociale vaardigheden aanleren. Zolang de Teckelpup bij de moeder en broertjes en zusjes verblijft, leert de pup zich te gedragen als hond. Hij/zij leert om te gaan met andere honden en leert de "hondenregels", zoals spelen, wat wel en niet mag bij moeder, broertjes en zusjes.
Zo gauw de pup bij zijn moeder weg is en bij zijn nieuwe baasje en huisgenoten komt, leert de pup hoe hij zich moet gedragen tussen volwassen mensen, kinderen, andere huisdieren en omgeving.

De socialisatieperiode duurt ongeveer tot de pup 4 maanden oud is, besteed dus in die periode veel tijd aan de socialisatie, zodat u in de toekomst veel plezier van uw Teckel kan beleven.

Stel uw pup bloot aan zoveel mogelijk dagelijkse gebeurtenissen:

  • Andere honden
  • Andere mensen en kinderen
  • Autorijden
  • Lawaai (stofzuiger, auto, brommer etc.)
  • Winkelcentrum / stad


Is uw pup tijdens deze periode ergens bang voor, negeer het bange gedrag en til de pup niet op, of stel hem/haar niet gerust, dit heeft een tegenovergestelde werking. Gewoon negeren, de pup zal uw gedrag gaan overnemen, hij/zij zal denken: ooh mijn baasje vindt dit normaal, ik hoef niet bang te zijn.


Zeer zeker aan te raden is de puppycursus, waar u en uw puppy zeer veel van opsteken! Er is er altijd wel een bij u in de buurt.


Vacht- en gebitsverzorging:

Borstel en kam uw pup dagelijks. Stof, vuil en dode haren en huidschilfers worden hierdoor verwijderd (dode huisschilfers kunnen een onwelriekende hond veroorzaken).
Tegelijkertijd wordt de bloedtoevoer gestimuleerd wat resulteert in een gezonde en glanzende vacht.

Voor het wassen van uw Teckel gebruikt u shampoo specifiek voor honden. Was de pup met handwarm water, ook in de oren en spoel de pup vervolgens zeer grondig af.
Droog de pup goed af, ook in de oortjes. Is het warm weer (zomer) dan kunt u de pup zo laten drogen. Bij koud weer de pup droogföhnen op een niet te hete stand.

Probeer de pup niet te vaak te wassen, hierdoor verwijdert u de beschermde vetlaag uit de vacht waardoor zijn vacht doffer en minder waterdicht wordt.

Net als bij mensen wisselt de pup van tanden, dit is meestal tussen 3 en 7 maanden, met de 7 maanden is het volledige nieuwe gebit aanwezig. Met ongeveer 3 a 4 maanden zullen de snijtanden uitvallen, daarna zullen de molaren en premolaren wisselen.

Let erop of de tanden goed doorkomen en de oude er uitvallen het kan zijn dat pups tijdelijk dubbele tanden hebben, maakt u zich niet gelijk ongerust. Duurt dit te lang of lijkt er iets niet in orde met de wisseling, raadpleeg uw dierenarts.