Teckeltje.nl

Voor Teckelinfo, Teckelpups én dekreuen

De zindelijkheidstraining levert zelden een probleem op. Het vergt alleen wel oplettendheid, vooral de eerste dagen, van de nieuwe baas. Het is vooral van belang goed te letten op zijn/haar gedrag binnenshuis, totdat hij/zij naar buiten wordt gelaten. Een paar tips op een rij:
Bepaal waar het toilet van de pup zal zijn. Zorg dat dit niet te ver lopen is voor de pup, of draag hem/haar de eerste paar keer naartoe. Meest ideaal is op (een stukje) gras. 

Neem de pup elk logisch moment mee naar ‘het toilet’. Na het eten, slapen, spelen. Een pup kan zijn behoefte nog niet lang ophouden. Eenmaal volwassen kan hij/zij het vele uren ophouden.
Maak het de pup gemakkelijk. Geef het de tijd zijn behoefte ‘vanzelf’ te doen, heb wat geduld in het begin. Zodra hij/zij een plas of poep heeft gedaan, prijs hem/haar dan de hemel in. Ook een snoepje toestoppen kan (als dit vrijwel tegelijk gebeurt).
Mocht zich toch een ongelukje voordoen, ga dan toch eerst met de pup naar buiten. Daarna wel zorgvuldig het ongelukje opruimen en ervoor zorgen dat er geen geur achterblijft. Dit kan de pup opnieuw stimuleren om op de verkeerde plaats zijn behoefte te doen. 

Je zal merken dat oplettendheid en goed kijken (of de pup misschien onrustig wordt) ervoor zal zorgen de pup behoorlijk snel zal zijn. Een pup die al goed zindelijk is, zal snel gaan aangeven dat hij/zij naar buiten wil door naar de deur te lopen. Laat je echter na enige tijd door de pup niet verleiden om naar buiten te gaan, omdat hij/zij daar zin in heeft in plaats dat het nodig is om zijn/haar behoefte te doen. Ook wat dit betreft zijn Teckels erg slim.

Tijdens het verblijf bij de fokker zouden de pups al aardig geleerd moeten hebben dat het de bedoeling is buiten of op de kranten hun behoefte te doen (mits daar de gelegenheid voor was en de fokker het nest en de omgeving schoon heeft gehouden. Een ongelukje kan natuurlijk altijd gebeuren met zo’n kleine blaas.

Straf de pup niet wanneer hij of zij binnen plast of poept! De pup is niet gewend zijn behoefte op te houden en zal niet begrijpen wanneer hij of zij gestraft wordt in het geval van een ongelukje. Ook het drukken van de neus in het plasje is totaal zinloos. In het ergste geval denkt de hond zelfs dat het zijn/haar behoefte helemaal niet mag doen en zal het vervolgens proberen op te eten of te drinken om het baasje te behagen. Wel kan men op dat moment (wanneer de pup gaat zitten om een plas of poep te doen) ’nee’ (foei) zeggen, op een neutrale manier en zonder verder ophef te maken. Ga vervolgens toch direct alsnog met de pup naar buiten, zonder eerst het ‘ongelukje’ op te ruimen. Wanneer de pup zijn/haar behoefte op de gewenste plaats doet, prijs hem dan de hemel in. Prijs hem/haar pas op het moment dat het daadwerkelijk zijn behoefte doet. Hierbij geldt dat timing het halve werk is. Door telkens een woord hierbij te gebruiken (dus: ‘ja, braaf plassen’) kan de hond op den duur ook redelijk op commando zijn behoefte doen. Makkelijk voor later, als je eens een moment van haast hebt. 

 
Geef de pup vaak de kans om het goed te doen. Ga dus na het slapen, na het spelen en na het eten met hem/haar naar buiten. Dit is erg intensief, maar betaalt zich zeker terug doordat de pup snel zindelijk zal zijn. Je kan ervoor kiezen de ‘kranttraining’ voort te zetten. Dit wil zeggen dat je altijd een krant op de grond hebt liggen voor het geval dat. Verschuif de krant steeds wat dichter naar de buitendeur. Zo zal de pup eraan wennen daar te wachten (en het dus aan te geven) wanneer hij/zij naar buiten moet. Maar deze stap kan je ook overslaan.

Het kan voorkomen dat de pup in bepaalde situaties een vreugdeplasje of angst/onderdanigheidsplasje (als teken van nederigheid naar bijvoorbeeld een andere hond toe) doet. In beide gevallen mag de pup nooit bestraft worden (dit heeft niets met zindelijkheid te maken) !!! Schenk hier opnieuw geen aandacht aan. Jonge honden hebben tot een leeftijd van 5 à 6 maanden geen volledige controle over hun blaas en kunnen hier niets aan doen. Ook ‘gewone’ ongelukjes kunnen tot die leeftijd voorkomen. Dat gaat vanzelf over!

Uitlaten aan de riem


Gebruik een riem van normale lengte, liever geen uitrollijn. Uitrollijnen zijn niet betrouwbaar, uit ervaring is gebleken dat deze vaak stuk gaan, waardoor de hond/pup ineens los loopt. Leer ze liever aan een normale lijn op de juiste manier naast u lopen. Dit voorkomt in de toekomst dat de hond u uitlaat in plaats van u de hond.Maak met uw pup niet te lange wandelingen, bouw dit langzaam op met per leeftijdsmaand 5 minuten. Ga pas na de 8 maanden wat sneller opbouwen met de tijden van de wandelingen.